Medal of Honor





"I know this looks like some COD Black Ops shit we're playin', but we'll be the ones initiating contact, not the bad guys."

Medal of Honor (PS3)

SPOILEREITA!

FPS-landiassa nähtiin viime syksynä harvinaisen jännittävä vallankaappausyritys. Vuosia pelikansan ruutua tärisyttänyt ja idiootteja huvikseen skriptiputkessa juoksuttanut suvereeni valtias sai yllättäen vastaansa särmän vanhan veteraanin, jolta pyrkyri oli varastanut metodit ja populisoinut ne sahurien äänestäjien älykkyysosamäärälle sopiviksi. Ja kuten arvata saattaa, vaikka veteraani suhtautui asioihin paljon nousukasta vakavammin, ääliökansa päästi perseestään pitkän ilonjodlauksen ja ryntäsi välittömästi toreille tukemaan kiipijää. Voittajat kirjoittavat historian, joten jokaisen pelaajan mieliin on väistämättä syöpynyt fakta, että Call of Duty: Black Ops oli kaikin puolin loistava peli ja Medal of Honor ankeaa klitorishilloa. Eiväthän miljoonat paskaa syövät idiootit kärpäset saata mitenkään olla väärässä, sen todistaa Sinkkuelämää-leffojen menestys.



Black Opsin menestys kertoo ennen kaikkea brändien merkityksestä nykyajan pelikulttuurissa. En muista kovinkaan monta peliä, jota olisin vihannut yhtä paljon kuin Black Opsia (lue tästä miksi), mutta olen mielipiteideni kanssa ilmeisen yksin. Kampanja oli tosi magee ja sit oli se zombimoodi mis PÄÄT RÄJÄHTI ja sit vielä se iha vitu pähee moninpeli. Ei, ei, ei. Kampanja oli asennevammainen, piripäinen paskapäristely, jossa ei ollut mitään hauskaa tai tolkullista. Zombimoodi oli huonompi kuin WAW:ssa ja moninpeli käytännössä tasan samaa ADHD-rännisokkelopäristelyä kuin kolmen aiemmankin COD:n moninpelit.

Jokaisen täysipäisen pelijournalistin olisi pitänyt hoksata, että COD on sotapelien NHL ja Black Ops sen innoton, rahat pois vammaisilta -mentaliteetilla kasattu kausipäivitys. Ja arvostaa Medal of Honoria siitä, että se sentään yritti jotain uutta - ei paljoa, mutta kuitenkin sen verran, että sitä pelaa vuosien CODittelun jälkeen enemmän kuin mielellään. Mutta kun ei. En tiedä miksi. Pitääkö tässä alkaa polttamaan ihmisten asuntoja?



Toki Medal of Honor muistuttaa CODia aivan järjettömän paljon niin pelimekaanisesti, graafisesti (häviten tosin ulkoasussa jonnen verran) ja aihepiirinsä puolesta. Pelaaja on Afganistanissa taisteleva pienen eliittiporukan sotilas, joka ampuu skriptiputkessa suhteellisen aivottomia vihollisia moderneilla konetuliaseilla, ohjailee tykistötulta turbaaniurpojen niskaan ja harrastaa lataustaukojen aikana miehekkäitä combat lemon partyja (kaverin jeesaamisessa käytetty termi "buddy boost" on jo NIIN homoa, että seuraavassa nykysotaräiskinnässä Grizzly Gryllsien ainoa sallittu maastopuku on ihokarvoitus). Ajoneuvo-osuudet ovat tutulla tavalla perseestä ja välillä tehdään Remonttireiska-hidastettuja Bacardi Breachauksia. Kaksi asiaa kuitenkin tekivät minusta mohuttajan: ensimmäinen on se, ettei minun KERTAAKAAN tarvinnut harrastaa luodinväistelysprinttailua. Toinen on asenne ja suhtautuminen aihepiiriin.



Black Opsin sankari on Jumalasta seuraava supersankari, jonka käsien vakaudesta riippuu vapaan maailman kohtalo ja joka suihkii ejakulaationsa taivaalle opastamaan yöllisiä merenkulkijoita. Pelin kusipäinen mentaliteetti roiskii ruudulle tuomiopäivän aseita, miniguneja, salaliittoja ja epic of epic epicness -meiningin mukaisia, mittasuhteiltaan megalomaanisia, tuppikulleille suunniteltua miesmahtifantasiaa. Medal of Honor sen sijaan suhtautuu aihepiiriinsä paljon vakavammalla otteella ja pienimuotoisemmin. Tarinassa ei yritetä estää natsikommaritransuzombeja kaappaamasta galaksin valtaa itselleen, vaan pysäyttämään Talebanien suurhyökkäys lähtötelineisiinsä. Pelaajan tehtävänä on iskeä erikoisjoukoilla ryhmitysalueille ja aiheuttaa sen verran pahaa hämminkiä vihollisen keskuudessa, että hyökkäyksen organisointi käy mahdottomaksi - tiedättehän, sellaista mitä OIKEASTI TEHDÄÄN TAISTELUTOIMINNASSA. Sisäinen sissini turisti monta ilon kyyneltä housunpunttiin, kun hommat muistuttivat pelimäisyydestään huolimatta paljon enemmän aitoa asiaa kuin mikään nykysotaräiskintä (miinus Fläsärit) tähän asti.



Immersio on kertaluokkaa kovempaa kuin Black Opsissa ja se johtuu tylystä, kaunistelemattomasta meiningistä ja jenkkinyyhkeen lähes totaalisesta puutteesta. Tietenkään peli ei ota kovinkaan voimakkaasti kantaa Afganistanin sodan oikeutukseen, mutta totaalisesti vituiksi menevä maihinlasku ja afgaaniliittolaisten saattueeseen kohdistettu friendly fire -ilmahyökkäys antavat sentään jotain osviittaa siitä, ettei sota ole oikeastaan kenellekään kauhean mukavaa hommaa. Jenkkisotilaatkin jättävät hoorahin öykkäämisen vähemmälle ja heittävät kuivaa ja tylyä ammattitappajan läppää, jossa musta huumori kukkii. Loppuratkaisu tietenkin vetää käteen kättä lippaan jenkkisotilaiden urheudelle, mutta tekee sen sen verran maltillisesti, ettei BLOPSista tuttua GONNA SAVE THE MOTHERFUCKIN DAY YEAH -fiilistä pääse syntymään. Se, onko vielä käynnissä olevan, paimentolaiskansa vs. teknosupervalta -sodan viihteellistäminen oikeasti hyvä idea, on hyvin kyseenalaista, mutta silti MOH ei tunnu läheskään niin härskin moraalittomalta tekeleeltä kuin Black Ops - ja Bloppiksen tapahtumista sentään on vuosikymmeniä aikaa.



Medal of Honorissa on eräs kohtaus, joka nousi mielwssäni pienimuotoiseksi räiskintäkenttäklassikoksi. Chinookeilla tehtävä maahanlasku kumartaa alkuperäisen Medal of Honor: Allied Assaultin ikiklassikko-Normandialle, mutta alun pyrähtely räjähdysten keskellä on jo nähty juttu. Homma lyödään aivan uudelle levelille lopussa, kun pääjoukosta erille joutunut puoliryhmämme joutui vuorilla talebanien väijytykseen. Kykenimme ainoastaan suojautumaan vuorenrinteen alla nököttävään taloon ja tykittämään nurin yhä sankempina laumoina päälle hönkivät mujahidit. Pian tönömme rapisi palasiksi RPG-tulessa ja omien apua ei näkynyt eikä kuulunut missään. Tilanteen toivottomuus iski naamaan kaikessa autenttisuudessaan häkellyttävän tehokkaasti - näin sodassa todennäköisesti kuollaan, avuttomana ja yksin, mitään merkitsemättömän tönön takia.

Olin suorastaan pettynyt, että lopussa tilanne saatiin sittenkin Apache-tuella klaaratuksi, sillä äärimmäisen klaustrofobisen kohtauksen päättäminen pelaajan avuttomaan ja turhaan kuolemaan olisi ollut äärimmäisen tyly sodanvastainen statement. Mutta toisaalta, ainahan päähenkilön kuolemaan näissä peleissä vaaditaan petturikenraali tai ydinpommi, sillä etenkin amerikkalaisyleisön voisi olla hieman vaikeaa nauttia teoksesta, jossa jenkkipoju kuolee surkeasti ja unohdettuna, kenenkään välittämättä, ilman että kuolemalla on minkäänlaista merkitystä. Se voisi olla liian kipeää - ja siksi niin ehdottoman tarpeellista.



Noh, filoossofointi sikseen! Minua Medal of Honor miellytti koko kestonsa ajan (miinus ääriturhauttava ja ääriturha kopteripäristely) eli noin 3,5 tuntia. Minua lyhyt kesto ei häiritse (itse asiassa tämä on suunta, johon etenkin leffamaisten toimintapelien etenevän), mutta ymmärrän että 70 euron hintalappu on moninpelaamattomalle kova pala. Black Opsissa on neuroeuron kuluttajalle enemmän tekemistä ja se ratkaisi, vaikka sisältö olisi kuinka ennen nähtyä pukamaa tahansa. Mutta nyt kun tekele ei ole enää täysihintainen, suosittelen lämpimästi Medal of Honorin poistoa - älkää uskoko ääliölauman kuoromölinää vaan kokeilkaa ja saatatte hoksata, miksi olisi niin kovin mukavaa saada ensi syksynä räpylöihin Medal of Honor 2 Modern Warfare 3:n sijaan.

Tosin, saatan olla äärikovana Generation Kill -fanina jäävi sanomaan mitään. Minun sydämeni ei nimittäin enää millään pysynyt frostyna, kun lentokenttäkeikan jälkeen päähenkilö loihe lausumaan: "Gentlemen, we just seized an airfield. That was pretty fucking ninja."

Miksi tämä peli pitää omistaa:


Nykysotaa käsittelevistä äksönpeleistä Medal of Honor hoitaa homman kaikkein ammattimaisimmin. Tetsari päällä runkkaavan tosisotamiehen viihdyttävä toimintaläjjäys.

5 kommenttia:

  1. Tervetuloa taas ihmisten ilmoille. Taitavat olla komediat nyt nähty!

    Minua miellytti tässä jutussa filosofointi ja lisäksi se, että ainoaa jumalaa merkitsevä substantiivi kirjoitettiin isolla. Lisäksi olen varma, että tykkäisin pelistä, jos pelaisin sitä.

    Äsken tarjosin käymässä olevalle veljelleni pari viskipaukkua, sekä parempi- että huonolaatuisempia (lajeja oli kaksi). Ja kun yksi kaverini oli tätä ennen tullut samana päivänä käymään pitkästä aikaa, niin olin tarjonnut hänellekin niitä. Ja hän oli tarjonnut minulle puolikkaan eräänlaisesta erikoisoluesta ja minä olin tarjonnut hänelle sitä ennen kupillisen hirveän hyvälaatuista ja maittavaa Reilun kaupan cappuccinoa.

    Lisäksi otin nyt talteen ikivihreän lausahduksen "Gentlemen, we just seized an airfield. That was pretty fucking ninja".

    VastaaPoista
  2. Terve terve, Tom! Komediat on Kuopion osalta nähty, mutta muuten niille saattaa hyvinkin tulla jatkoa - käväisin nimittäin open micin puolella vetämässä lyhyehkön setin ja hommaa olisi tarkoitus jatkaa etiäppäin. Kassellaan, miten käy.

    Meikäläisestä Jumalasta puhuminen on hauskempaa, koska siitä tulee ihmisille mieleen pilvellä istuskeleva kaiffari (joillekin taas psykoottinen massamurhaaja - kuten Vapaa-ajattelijoille).

    Siellähän on laatujuomia imeskelty. Itsellä meni viikonloppuna sen verran ohrapirtelöä ja Jaloviinaa, että piisaa vähäksi aikaa.

    Jos et ole sarjaa vielä katsonut, tee se ASAP. Itse tulkitsin muuten tuon pelissä olleen repliikin niin, että Tier 1:n jätkät olivat nähneet Generation Killin ja siteerasivat sitä itsetarkoituksellisesti. Menee melko intertekstuaaliseksi tällainen.

    VastaaPoista
  3. Kuva Jumalasta pilvellä istuskelevana tyyppinä kuuluu kyllä enemmän lasten uskonnollisuuteen, vaikka monelle aikuisellekin semmoinen kuva (mm.) voi tulla mieleen Hänestä puhuttaessa.

    Varsinkin Vanhan testamentin jutut kyllä ovat edesauttaneet kuvan syntymistä Jumalasta henkisesti lapsen tasolle jääneenä narsistisena massamurhaajana, mutta onhan niitä muitakin jumalakuvia ollut juutalaiskristillisessä perinteessä.

    C.G. Jung muuten teki Jumalalle jopa psykoanalyysin. Suuri yleisö ei tätä täysin ymmärtänyt.

    Itse yritän olla kesällä jatkossa melko järkevissä juomatasoissa. Sen verran viskiä on kyllä varastoissa, ettei tarvitse pariin kuukauteen ostella mitään lisää. Yksi kaverini kyllä saattaa laivalla käydessään jossain vaiheessa tuoda minulle Islay Mist -saarelaisviskiä, joka on mielestäni ihan hyvää, vaikka ei olekaan mallasviskiä. Hänellä on sellainen tapa.

    Ja intertekstuaalisuus on hyvä.

    VastaaPoista
  4. Minä olen mieleltäni hyvin lapsellinen. Muuten tätä blogia ei varmaan olisi olemassa.

    Islay Mist. Kuulostaa oikein pätevältä.

    VastaaPoista
  5. En tiedä, oletko lapsellinen. Suomessa ovat ihmisten päät täynnä erilaisia jumalakuvia.

    Niin, ja veli toi minulle äsken pienen pullon ouzoa kreikanreissultaan tuliaisiksi. Ostopaikassa se oli maksanut tasan kolme euroa.

    VastaaPoista