Buzz! Quiz TV
Suomalainen mies ei puhu vaan buzzaa

Buzz! Quiz TV (PS3)

Jonnet eivät muista, mutta ennen muinoin televisiossa esitettiin tietokilpailuja. Ei siis sellaisia kisailuvisailupisailuohjelmia joissa yritetään mahtua läpi kohtitulevasta vaahtomuoviseinästä tai joissa pyöritetään koko perheen voimin isin kikkeliä pyykkinarun ympärille, vaan ihan oikeita tietokilpailuja, joissa pärjäsi olemalla viksu. Nykytöllölle visailuissa on liian vähän silikonitissejä ja kännitappeluita ja interaktiivinen ruudun toisella puolella viisastelu on siirtynyt internetin Älypäiden ajanvietteeksi. Mutta me pätemisentarpeiset tuntevat Jorma Pulkkisen hengen olevan harvinaisella tavalla läsnä käden tarttuessa Buzz! Quiz TV:n ohjaimeen. 

Periaatteessa meikäläisen pitäisi vihata Buzzia eikä vain siksi, että kaverin pyytäminen pelailukylään on tämän tapauksen kanssa harvinaisen noloa ("Haluaisitko tulla luokseni buzzailemaan? Haloo? Haloo?"). Pelihahmot ovat järettömän geneerisiä ja persoonattomia eikä hahmoeditoria ole. Huumori on eh heh nyt naama kiinni -tasoa ja Sonyn oman Sampo Marjomaan juonnot joko mielenkiinnotonta lätinää tai hampaatonta vittuilua. Yleisesti ottaen pelistä henkii kaikin puolin sama vastenmielinen geneerisyys kuin Painista - kaikki on tehty viimeisen päälle mutta jotenkin sieluttomasti. Mutta aivan kuten ihmisritsakisailussa, myös Buzzissa core on niin rautaa, että pikkujutuista ei jaksa välittää. Buzz! Quiz TV päästää 1-4 peluria (mitä enemmän, sitä parempi) häkellyttävän lähelle oikean visailun tuntua: viimeisiä kierroksia kohden vastauksia ennakoiva jännittynyt hiljaisuus kasvaa piinaavaan sfääriin ja vastauksen paljastuttua alkaa armoton jälkipyykki sekä polemiikki. Matsit ovat juuri sopivan mittaisia ja kulkevat rivakkaa tahtia - joutokäynti on miellyttävän vähäistä. Pelimuodot on sikäli hyvin tasapainotettu, että vähän kapeammankin yleissivistyksen on mahdollista pysyä mukana valitsemalla itselle sopivia aihealueita ja ottamalla loppupäässä enemmän riskiä. Mitään kuminauhaetua Buzz ei kuitenkaan tarjoa - se joka tietää eniten, todennäköisesti myös voittaa. 

Kysymysmuodot (kuvia, videoita, musiikkia ja tekstikysymyksiä) ja pelimoodit (pomminpassailua, kuka ehtii ensin, pisteidenkössimistä, uhkapeliä panostamalla) ovat runsaita sekä vaihtelevia, eikä kyllästymisefektiä tahi kysymysten ulkoaosaamista ole ainakaan vielä ilmennyt. Jälkimmäinen tuskin nousee ongelmaksi, sillä lisäkysymyspakettien nettikauppaamisen sijaan Buzziin on mahdollista luoda itse omia kysymyksiä ja jakaa niitä MyBuzz-palvelussa - NÄIN se pitää tehdä! Kaikin puolin ammattitaitoinen paketti viimeistellään pelin omilla buzzailuohjaimilla, jotka ovat mahdollistavat myös pädivammaisten tietotaitotsembalot - iso punainen nappi ja neljä värillistä valitsinta, siitä ei homma simppelimmäksi mene. Paitsi tietysti langattomat ohjaimet hankkimalla - sisäinen roudarini päästää pekoniröyhtäysperkeleitä aina, kun neljä nirunarukapulaa pitäisi jotenni saada siedettävään säilytysmoodiin. Tämän enempää ei Buzzista ole kerrottavaa - se on viimeisen päälle ammattitaitoinen visailupeli, jossa kaikki pelaa kuten pitää ja jonka sisältö ei erinomaisen yhteisöpalvelun vuoksi lopu ikuna. Buzz! Quiz TV on pakkohankinta jokaisen bilepelaajan valikoimaan Singstarin keuhkonrassuuta ja liikeohjauspelien vatulointia tasapainottamaan. Lähiösopraanojen ohella annettakoon myös introvertimpien Antero Vipusten loistaa! 8 kommenttia:

 1. Buzzaileminen pitää lausua 'bazzaileminen', niin ei tule niin helposti väärinkäsityksiä.

  ...Ilahduin kun havaitsin uuden merkinnän syntyneen. Päässäni alkoi välittömästi soida Arrogant Worms -yhtyeen ikivihreä kappale 'The Mountie Song': "I wanna enforce the law, I wanna wear normal clothes, I don't wanna have to smile for a diplomat's home videos".

  Itse tein aikoinaan Scorched Earth -tappamispeliin omia tekstikappaleita editorilla. Se oli ihan hauskaa.

  VastaaPoista
 2. Scorched Earthin kutsuminen tappamispeliksi vaatii kyllä melko laveaa määritelmää. Mutta niin taisin kyllä tehdä minäkin.

  Pitää kuunnella tuo biisi!

  Ja Jannelle sekä Emmille vielä kiitos pelistä!

  VastaaPoista
 3. Ko. kappaleessa Kanadan ratsupoliisin jäsen valittelee sitä kuinka hän joutuu pitämään seremoniapukua eikä pääse tekemään varsinaista poliisintyötä vaan kaiken aikaa vaan osallistuu kaiken maailman kissanristiäisiin.

  Jos et ole vielä kuunnellut sitä, niin mm. täältä löytyy (videoaineisto peräisin 'Chicagon ratsupoliisi' -sarjasta):

  http://www.youtube.com/watch?v=VQkql4dHniE

  VastaaPoista
 4. Hephoo! Minä piettelen taas kesälomaa, vaihteen vuoksi. Eihän näin kesällä pelailukaan kovin nappaa. Juttuja tulee kyllä taas syssymmällä, en vain viitti näin kivoja kelejä pilata turhalla paineenotolla naputtelusta.

  Elpatkaahan tekin ja nähhään myöhemmin!

  VastaaPoista
 5. Eli lähiaikoina kannattaa käydä täällä tarkistelemassa blogia vain kerran kahdessa viikossa eikä neljää kertaa päivässä.

  VastaaPoista
 6. Ensi viikolla on vielä keikkahommia (Helsingissä ja Jyväskylässä), mutta sen jälkeen pitäisi päivitystiheyden kasvaa. Ensi viikoksi lupaan lujasti yrittää pusertaa Trine- ja AfterBurner Climax -jutut valmiiksi. Modern Warfare 3 olisi myös pelattuna läpi. Kyse on ollut lähinnä siitä, että olen käyttänyt heinäkuun tehokkaaseen työntekoon ja totaaliseen lepuuttamiseen.

  VastaaPoista
 7. Hieno blogi! Itsekin blogaan http://pelipuntari.wordpress.com Käy toki tsekkaan! ;)

  VastaaPoista